10 juli 2013 – Snelle reactie van politie na inbraak positief en goed voor het vertrouwen in de Politie
Na een aangifte van woninginbraak koppelt de politie steeds vaker terug aan burgers wat er met hun aangifte is gebeurd. Met de terugkoppeling krijgt de burger vaak een beter inzicht in hoe een inbraak in de toekomst kan worden voorkomen. Zo kan de Politie bijvoorbeeld adviseren om betere sloten te plaatsen of iets te doen aan de verlichting. Ook kunnen de gegevens uit het Politieonderzoek worden gebruikt in eventuele claims voor de verzekeraar. In maart gebeurde dat in 68 procent van de gevallen, inmiddels is dat opgelopen tot 85 procent. Streven is dat eind 2013 bij alle aangiftes voor woninginbraak binnen twee weken een terugkoppeling plaatsvindt.
Het is sinds begin 2013 voor burgers gemakkelijker geworden om aangifte te doen en is de ambitie dat aangevers van woninginbraak in het hele land binnen twee weken terugkoppeling krijgen over hun aangifte. Deze Politieaanpak wordt sterk gewaardeerd door de slachtoffers van woninginbraak. Uit een enquête blijkt dat het vertrouwen in de politie hierdoor significant stijgt: van 50 procent naar 89 procent.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie brengt vandaag een werkbezoek aan de eenheid Rotterdam om te worden geïnformeerd over de terugkoppeling na een aangifte. ‘Inbraak is een zeer ingrijpende misdaad. Ik acht het dan ook van groot belang dat slachtoffers gemakkelijk aangifte kunnen doen en snel van de politie horen wat er met hun aangifte is gebeurd’, aldus Opstelten. De meeste aangiftes van woninginbraken worden bij het slachtoffer thuis opgenomen. Dit wordt door hen zeer gewaardeerd. Ook zijn de slachtoffers in hoge mate tevreden over de manier waarop ze door de politie worden behandeld. Negentig procent geeft aan tevreden te zijn.
Korpschef Gerard Bouman is blij met de resultaten: ‘Het is goed om te zien dat burgers het waarderen dat we terugkoppeling geven over wat er gebeurt met hun aangifte en dat hierdoor ook het vertrouwen in de politie sterk stijgt. We zullen er hard aan trekken om ervoor te zorgen dat we aan het eind van het jaar in honderd procent van de gevallen een terugkoppeling geven aan aangevers van woninginbraak.’

High impact delicten

Door het succes van de snelle terugkoppeling na aangifte van woninginbraak, heeft minister Opstelten inmiddels besloten dat vanaf 2014 alle aangevers van high impact delicten binnen twee weken horen wat er met hun aangifte is gebeurd.

 

 

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail