Inbrekers maken op steeds grotere schaal misbruik van sociale media om uw aanwezigheid te controleren. Diensten zoals Twitter en Facebook worden op grote schaal gebruikt om een vakantie aan te kondigen of mensen op de hoogte te houden van de laatste vakantie kiekjes.
Uit recent Brits onderzoek onder gedetineerde inbrekers is bekend dat 75% van de inbrekers wel eens sociale media gebruikt om zich voor te bereiden op een succesvolle kraak. Tijdens het vooronderzoek worden de netwerken gebruikt om te zien wat voor spullen iemand heeft. Ook zal een groot deel van de inbrekers gebruikmaken van Google streetview om de woning en de omgeving te verkennen.
Bij een gewone inbraak zal de inbreker zelden langer dan 5 minuten in de woning rondlopen.Doordat inbrekers over steeds gedetailleerdere informatie beschikken zal de inbreker veel meer tijd nemen om de woning te doorzoeken. Hierdoor neemt de waarde van de gestolen goederen en de impact van de inbraak toe.

Wat kunt u doen om misbruik te voorkomen?

De meeste mensen weten dit al, maar deel geen automatische locatiegegevens. Soms ontkomt u er niet aan om deze informatie wel te delen. Houdt er in dat geval rekening mee dat deze informatie in verkeerde handen terecht kan komen.
Deel geen adresgegevens. In de meeste gevallen heeft dit geen meerwaarde en het maakt u onnodig kwetsbaar.
Deel gegevens enkel met vrienden. (niet met vrienden van vrienden)
Evalueer de gegevens op je profielen en verplaats je in de inbreker. Ben jij bijvoorbeeld in staat om met de gegevens op je profiel te achterhalen waar je precies woont?
Overweeg een pauze in uw sociale media gebruik tijdens uw vakantie of plaats uw vakantiefoto`s pas online als u weer thuis bent.
Welke maatregelen u ook treft, het gaat er uiteindelijk om dat u de kans op een inbraak zo laag mogelijk maakt. Hier leest u een aantal handige preventietips die uw woning veiliger maken.
FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail